Stralende Uitmarkt in gemeente Grootegast

Het pas opgerichte Platform voor Cultuur en Kunst van de Gemeente Grootegast PLACK kan terugblikken op een stralende Uitmark, 12 sept. 2010.  Na de officiële onthulling van de naam PLACK door The Stig, even vrij gekregen van Top Gear, startte de uitmarkt met een eenmalig optreden van de PLACKBAND, voor deze gelegenheid samengesteld uit muzikanten en zangers vanuit verschillende groepen uit de gemeente. Deze PLACKBAND symboliseert het doel van PLACK: samen genieten door samen iets te doen op het gebied van Cultuur en Kunst.


Het werd een prachtige zonnige middag, met een keur van kunst en cultuur om naar te kijken, te luisteren en van te proeven. Méér dan 120 artiesten bezorgden in en rond de Rotonde en de kerk in Niekerk het publiek een genoeglijke middag waarin men in verschillende workshops ook zelf aan de slag ging.  Kinderen leefden zich uit in de workshops striptekenen, verfgooien en kinderkunst. Er werd aandachtig geluisterd naar voorlezers in de bibliotheek.  Men verwonderde zich  over prachtige stoelen opgenomen in de route ‘daar waar ik woon’. En de informatie van verschillende verenigingen en galerieën zoals Fleremaheerd, Friesch Glas, het Abel Tasman kabinet  en Warempel vond gretig aftrek. Individuele kunstenaars zoals Annet Pool, Zwannie Slagter,Diny Dijkema en Marike Hazenberg exposeerden hun schilderijen en foto’s. De historische Kring Aeldakerka trakteerde op oude Groninger gerechten waarvan met smaak werd gegeten.


Het publiek dat in grote getale op deze zonnige middag op kwam dagen genoot in en rond de kerk van muziek, dans en koor. Het plein bij de Rotonde was één wervelende doorgaande show en de twee podia waren geen minuut leeg. Het was een afwisselend programma met voor elk wat wils; Het mannenkoor Androphonia, afgewisseld door jonge talenten van de muziekschool, de troubadour Joost Drenthe afgewisseld door de “terug in de tijd” liedjes van Cecilia, de djembés van Quartier de l’Ouest afgewisseld met het Abel Tasmankoor en DancMix.  Dit alles werd vrolijk aan elkaar gepraat door twee PLACK-proaters.


PLACK kijkt terug op een spetterende middag, waar het publiek de hele middag bleef ‘placken’. Naast het team van PLACK hebben ontzettend veel mensen hard gewerkt om deze eerste Uitmarkt  tot een succes te maken. PLACK dankt al deze mensen hartelijk voor hun bijdrage.  
De Uitmarkt liep soepel over in een Groninger maaltijd met ‘grauwe erwten met spek’. Daarna speelden in het Dorpshuis de Rotonde de Folkband ‘Tangerine and Friends’ uit Assen. De tweelingbroers en hun band gaven een ontroerend mooi optreden, wat bleek uit de staande ovatie en het aantal CD’s dat aan het eind van de avond werd gekocht.

Onderstaand filmpje geeft u een indruk van deze schitterende Uitmakrt.
Het filmpje is gemaakt door Jan Ymte Spriensma uit Grootegast.